.jpg)
SEMALAM belajar buat brownies kowt .
belajar dari jiran sebelah ujung rumah .
sebab tu ari nampak dia buad macam sedap je .
so, mintak laa .
bahan dia tak payah pakai marjerin pon .
but, pakai minyak laa kan .
cara dia pun aku ingat mula-mula guna oven .
then , dia cakap guna kukus .
okayy laa tu kann .
padan laa lembut semacam je dia punya brownies tuu .
untuk kek dia :-
3 biji telur diperlukan .
2 cawan tepung gandum . (kalau takde sodium bikarbonat pun , pakai tepung kek yang ada serbuk penaik tu jadi laa ) .
1 cawan susu pekat
1 cawan minyak
1 cawan serbuk koko.
1 sudu kecil bikarbonat
-pukul telur bersama gula sehingga kembang
-masukkan tepung , srbuk koko, bikarbonat dan gaulkan dia rata .
-last sekali masukkan minyak dan air panas suam-suam yee .
hehe .
.jpg)
lepas dah jadi cam uh , boleh la kukus yaa seperti yang dibawah ni ,
kalau guna serbuk koko van houten , guna skit je dah pekat .
sebab ada campuran tepung jagung maybe .
kalau guna serbuk koko biasa , guna lebih sedikit laa . agak -agak keyh ..
KEK yang dikukus selamat dihidangkan .HAHA
NI belum letak topping laggii tuu .HAHA .
toping yang warnanya macam muka adik aku kowt .HAHA .
ni toping dia .
untuk toping dia pulak :
setengah tin susu pekat
setengah tin cawan koko
1 cawan minyak jagung
1 sudu esen vanilla
sedikit je garam
hehe .
1 biji kuning telur (putih telur tuu , pandai-pandailah letak kat muka kalau taknak pakai . boleh menegangkan urat-urat muka . HAHA .takde laa nampak kedut je kann .)
last , setengah tin susu cair (rasanya tak sampai setengah kowt . memandai-mandai laa kalau kita nak tengok tahap mana cair nya topping tuu. )
-campurkan kacau rata semua bahan kecuali SUSU CAIR .
-then , kalau dah rata baru letakkan kat atas api yang sederhana . (jangan api besarr punya macam chef2 hotel masak tuu .)
-kacau sambil masukkan susu cair sedikit demi sedikit .
huhu .
then , letakkan laa topping tu dekat atas brownies td yaa .
.jpg)
sementara tunggu brownies tu masak , boleh laa dihidangkan acuan nya sebegini .
SELAMAT mencubaa !
.jpg)
.jpg)
No comments:
Post a Comment